My birthday lemon cheesecake

IMG_6924

Dit heb je nodig

100 gr rauwe cashewnoten

150 gr Iraanse dadels (zonder pit)

2 spelt speculaasjes (optioneel)

1 citroen

250 gr mascarpone

250 gr ricotta

2 ½ tl witte/ kleurloze agaragar (te koop bij Aziatische toko’s, zit in een klein zakje en is een bindmiddel)

3 el honing

snufje kaneel

bakspray of veganistische margarine (om in te vetten)

springvorm Ø 16 cm of 20 cm

 

Zo maak je het

Leg een bakpapiertje op de bodem van de springvorm en vet de vorm in met wat bakspray of veganistische margarine. Ik koos voor veganistische margarine.

Laat de cashewnoten een uurtje weken in wat water. Giet het overtollige water weg.

Meng de noten samen met de dadels fijn in een keukenmachine. Haal het mengsel uit de keukenmachine, strooi hier wat kaneel op en kneed het er doorheen. Verdeel het mengsel over de vorm. Druk het goed aan met een lepel en zet het weg in de koelkast. Ik koos ervoor om bij de cashewnoten en dadels nog 2 spelt speculaasjes toe te voegen, dit omdat ik houd van een crunchy bodem!

Rasp het gele gedeelte van de schil van de citroen met een fijne rasp en zet dit apart. Neem niet het witte gedeelte mee, want dit is heel bitter!

Pers de citroen uit. Breng het citroensap al roerend met de agaragar kort aan de kook, totdat er een gelei ontstaat. Laat het mengsel wat afkoelen.

Roer de mascarpone los met de citroenrasp en honing. Voeg nu de citroengelei toe en meng goed door elkaar. Zorg dat er geen klontjes onstaan.

Spatel ten slotte voorzichtig de ricotta door de massa en zorg dat het een geheel wordt.

Verdeel het mengsel over de vorm.

Laat de cheesecake minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Ik maakte hem in de avond, zodat ik de volgende dag zeker zou zijn van een goed opgesteven cheesecake!

 

Ik gebruikte een springvorm met een diameter van 20 cm, omdat ik persoonlijk niet zo houd van dikke cheescakes. Ik zit er namelijk snel van vol. Houd je hier echter wel van? Gebruik dan een springvorm met een diameter van 16 cm, want dat zal die hoger en dus qua breedte dikker zijn.

Het is lekker om de cheesecake te eten met wat vers fruit!

 

Geef een reactie