Wat is granola, hoe maak je het en waarom is het zo gezond?

0638_EMT_20160206_p1_test

Ik houd ervan om gevarieerd te ontbijten. Eén van mijn favoriete ontbijtjes is zelfgemaakte granola met (plantaardige) yoghurt en fruit. Ik at al jaren cruesli, maar toen ik er een tijd geleden achter kwam hoeveel suiker daaraan is toegevoegd, besloot ik het zelf te maken.

In de jaren ’60 werden wij bekend met de onbewerkte muesli, een mix van rauwe granen, zaden, noten en gedroogd fruit. Vervolgens kwam ‘Quaker’ met een variant daarop, namelijk cruesli. Cruesli is dus eigenlijk geen productnaam, maar een merknaam. Om cruesli te krijgen wordt er aan de granen, zaden en noten  boter/ olie, suiker en andere geraffineerde ingrediënten toegevoegd. Daarna wordt dit mengsel gebakken en heb je cruesli. Alle reden dus om dit zélf beter te doen!

Voordelen van het zelf maken van granola zijn:

  •  je weet exact wat je eet, je kunt enkel pure ingrediënten gebruiken
  •  het is vrij van kunstmatige en geraffineerde ingrediënten
  •  de variaties zijn eindeloos
  •  het heel makkelijk en leuk
  •  het kost niet veel tijd

Als je eenmaal gewend bent aan je eigen heerlijke granola is cruesli ineens veel te zoet.

0607_EMT_20160206_p1_test

We weten nu dus inmiddels dat granola net als cruesli en muesli een mix is van granen, zaden en noten. Granola blijft  echter niet zo aan elkaar plakken na het bakken. Wil je wel van die cruesli achtige ‘brokken’ dan krijg je dit makkelijk voor elkaar door aan je mengsel biologische appelmoes, honing of agave siroop toe te voegen alvorens je het bakt.

Hieronder vind je vier van mijn recepten om granola te maken:

Losse granola

Granola met spelt en gedroogd fruit

Granola met havervlokken

Brokkelige granola/ cruesli

Crunchy granola

Nutty crunchy granola

0624_EMT_20160206_p1_test

Wat doet Granola als ontbijt voor je?
Granola bestaat uit geroosterde granen, noten en zaden en brengt je stofwisseling en spijsvertering goed op gang. Het geeft je geen opgeblazen gevoel zoals sommige cruesli’s wel doen en het bevat een goede balans van verschillende voedingsstoffen en voedingsvezels. Voedingsvezels zijn bepaalde stoffen die voorkomen in de celwanden van planten. Vezels zitten in groente, peulvruchten, fruit, noten en granen.

Door  je ochtend te beginnen met een bakje (plantaardige) yoghurt, granola, fruit en een kop groene thee begin je de dag gezond en energiek, zonder dat je in de loop van de ochtend naar suiker en cafeïne moet grijpen.
Een goed ontbijt is ook brandstof voor je hersenen. Het maakt dat je je op school of op je werk beter kunt concentreren.

Mocht je willen afslanken dan is ontbijten het beste wat je kunt doen! Zo verbrand je overdag meer calorieën. Ook als je een mooie strakke buik wilt is het eten van meer vezels overdag heel verstandig. Gecombineerd met het vermijden van grote hoofdmaaltijden is dit dé aanpak om je buikje weg te werken door middel van gezonde voeding. Als je er dan ook nog geregeld bij sport en genoeg water en groene thee drinkt, ben je super verantwoord bezig!

0631_EMT_20160206_p1_test

 

Photo’s  ‘Me in the Kitchen’ by Ron de Wildt / H&M by Ilja Susanne Guepin / Styling by Me / Location Witte Keizer Rotterdam

Geef een reactie